Bevindingen uit ontwerpend onderzoek

De vraag aan Flux Landscape Architecture en Urhahn Stedenbouw en Strategie was anders dan reguliere ontwerpvragen. We vroegen hen om vanuit een feitenbasis ontwerpend te onderzoeken wat de mogelijke ruimtelijke implicaties van de coronapandemie zouden kunnen zijn in Zuid-Holland. De focus van Urhahn Stedenbouw en Strategie was daarbij op stedelijke functies, en specifiek de implicaties van meer thuiswerken. Flux Landscape Architecture richtte zich op groen en recreatie. Voor beide stond het veranderend gebruik van openbare ruimte centraal.

In de volgende pagina’s geven we de hoofdlijnen van hun bevindingen weer. De achterliggende rapporten kun je hier downloaden: Het Nieuwe Alledaagse (Urhahn) en Kansen voor de openbare ruimte tijdens en na de pandemie (Flux).

De onderzoeken kennen enkele gemene delers:

  • Het veranderend gebruik van de leefomgeving tijdens de pandemie biedt ons lessen om op lange termijn die openbare ruimte structureel te verbeteren, mede met het oog op alle andere opgaven die ook op de stad afkomen.
  • Beide onderzoeken benadrukken het belang van inzetten op een leefomgeving die gezond leven ondersteunt of zelfs actief meehelpt vorm te geven.
  • Nabijheid én toegankelijkheid van groene en kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte die toegankelijk is voor iedereen komt niet vanzelf. Overheden zouden zich daarvoor actief en op meerdere schaalniveaus samen moeten inzetten.
  • De buurt is terug op de kaart als niveau waarop welzijn van mensen in hun dagelijks leven vorm krijgt. Heb daarbij nadrukkelijk oog voor kwetsbare mensen en groepen; deze zijn tijdens de pandemie en daarna extra kwetsbaar bij maatschappelijke veranderingen.
Veerkrachtige openbare ruimte

Flux Landschapsarchitecten

In de ontwerpverkenning Naar een Veerkrachtige Openbare Ruimte (Flux, 2021) vinden we een duidelijke stellingname.

De ontwerpers laten zien dat we de lessen uit de coronapandemie kunnen benutten voor structurele verbetering van de openbare ruimte: van de voordeur tot aan het grote open landschap buiten onze steden. Het rapport ziet in een serie gebiedstypen kansen en benoemt concrete interventies die in de openbare ruimte nu al gedaan zouden kunnen worden.

De ontwerpers combineren een benadering waarin zij lessen in het hier en nu tijdens de pandemie, combineren met ‘pandemic preparedness’ voor de toekomst, en welzijn op lange termijn vanuit gezond en prettig leven voor de inwoners van Zuid-Holland. Elk van deze invalshoeken krijgt in het onderzoek een concrete vertaling naar ruimtelijke ingrepen in de openbare ruimte. De lokale schaal en regionale schaal grijpen bij elke ingreep op elkaar in.

Wil je meer weten? Lees dan het hele onderzoek van Flux: Naar een Veerkrachtige Openbare Ruimte

Content image 1
Content image 2
Figuur – Tijdelijke interventies en lessen uit de pandemie kunnen ingezet worden om lange termijndoelen dichterbij te brengen - Flux, 2021
De belangrijkste aanbevelingen uit het onderzoek van Flux:
  • Creëer goede, groene en bereikbare openbare ruimtes voor frisse lucht, natuur, water en zonlicht. Zorg voor een netwerk waarvan zowel groen in de stad als natuurgebieden daarbuiten onderdeel van zijn.
  • Geef meer aandacht aan het faciliteren van sport en bewegen in de buitenruimte, door bijvoorbeeld betere routes en rondjes die tevens een sportfunctie hebben.
  • Zet in op groene plekken met verblijfskwaliteit en kansen voor gemeenschappelijkheid dicht bij huis en in de buurt, bijvoorbeeld collectieve tuinen, stoepen en straten.
  • Ontwerp buitenruimte die uitnodigt tot informele ontmoeting, interactie en contact. Wees terughoudend met het afbakenen en definiëren van gebruik.
  • Creëer meer bereikbaarheid en mogelijkheden voor zachte mobiliteit om groengebieden (buiten de stad) te bereiken, het faciliteren van lokale rondjes en het aaneenschakelen van groengebieden met nieuwe recreatieve netwerken.
  • Ontwerp een openbare ruimte die extreme pieken kan opvangen, en die zowel bij heel drukke als heel rustige momenten functioneert.
  • Ontwerp met overgangszones: privé/openbaar, binnen/buiten, rustig/druk en benut daarvoor tijdens crises specifieke ontwerpstrategieën.
  • Besteed extra aandacht aan bevolkingsgroepen of wijken die al kwetsbaar zijn of beperkt worden in hun gebruik van de openbare ruimte.
Content image 1
Het Nieuwe Alledaagse

Urhan Stedenbouw en Strategie

In de ontwerpverkenning Het Nieuwe Alledaagse (Urhahn, 2021) vinden we een speelse en gedegen analyse van de alledaagse leefpatronen van Ed, Joris, Aziz, Jennie, Kees, Iris, Stef en Roos: fictieve personen die in Zuid-Holland wonen en werken.

De focus van de verkenning van Urhahn ligt op de impact die thuiswerken heeft op die leefpatronen, maar het onderzoek heeft zich niet alleen tot de thuiswerkenden beperkt. Aan de hand van vier locaties in Zuid-Holland – Waddinxveen, Delft, Vlaardingen en Capelle aan den IJssel – brengen de ontwerpers kansen en knelpunten in beeld. Opvallend is het belang van het buurtniveau om de positieve kanten van ander ruimtegebruik ook na de pandemie te kunnen vasthouden. Tegelijkertijd liggen juist op regionaal niveau keuzes voor als we kwaliteit van leven willen vergroten en positieve ontwikkelingen uit de coronatijd willen vasthouden.

Wil je meer weten? Lees dan het hele onderzoek van Urhahn: Het Nieuwe Alledaagse

Content image 1
Content image 2
Figuur (volgende pagina’s) – Het ‘nieuwe alledaagse’ krijgt vorm door het samenspel van dagelijkse activiteiten en bewuste interventies op meerdere schaalniveaus – Urhahn, 2021
De hoofdbevindingen van het ontwerpend onderzoek door Urhahn

Nabijheid brengt balans in de dag

In de woonbuurten zijn mensen meer thuis en vragen meer van hun woning en woonomgeving. Door werken, zorg en ontspanning op de dag beter te combineren zijn andere patronen mogelijk die de dagelijkse stress verminderen. Zet daarom in op collectieve ruimtes, de directe leefomgeving van de woning en de 15-minuten-buurt met goede voorzieningen dichtbij.

Ontwerpen aan ontmoeting en functiemenging

Buitenshuis werken is van belang voor het ontmoeten en samenwerken met anderen. Fysiek communiceren leidt tot beter begrip en meer creativiteit. Dat vraagt een andere inrichting van de werkomgeving. Herontwerp daarom werk- en leeromgeving op zowel gebouw- als gebiedsniveau en meng daarbij functies en faciliteiten.

Pieken afvlakken

Een deel van de week thuis werken en deel van de week op het werk zijn vraagt om regie om te voorkomen dat iedereen op dezelfde dag naar het werk gaat. Alleen dan heeft het thuiswerken effect op de pieken in het vervoer en ruimtegebruik. En alleen dan profiteren ook mensen die niet thuis kunnen werken mee. Heroverweeg daarom hoe we omgaan met parkeren in bestaande wijken en gebiedsontwikkelingen, zet in op betere benutting van infrastructuur in plaats van nieuwe infrastructuur, en stimuleer dubbelgebruik van vastgoed voor meerdere activiteiten.

Het nieuwe dichtbij

Nabijheid krijgt een iets ruimere betekenis als je maar een paar dagen per week reist, in het bijzonder in de monofunctionele wijken uit de jaren 60 tot 80: werkomgevingen zoals Rivium en eenzijdige woonomgevingen zoals in Ridderkerk of Waddinxveen. Juist hier liggen kansen voor diversifiëring en verdichting, terwijl de infrastructuur er al ligt. Kijk bij de aanpak van deze wijken daarom verder dan het rendement van vandaag. Regie is essentieel om kwaliteit in de leefomgeving te maken en samenhang en diversiteit te creëren. Hier ligt een rol voor gemeente en provincie.

Balans tussen mondiaal en lokaal

We zijn in Nederland steeds afhankelijker van internationale stromen: grondstoffen, voedsel, energie, migratie. Lokale keuzes werken internationaal door en andersom. Gecombineerd met andere trends zoals de veranderingen in de landbouw, toenemende vraag in de zorg, verduurzaming in de bouw en internationale veiligheid is het lastig om hier inschattingen over te doen. Met de onzekerheid van lockdowns en andere restricties wordt internationale samenwerking complexer. Start het gesprek over hoe we omgaan met ruimte in de stad voor de mondiale wereld van expats, toerisme, studenten en congressen.

Content image 1
Figuur – Leefpatronen van fictieve personages John, die in Rivium woont – Urhahn, 2021
 Content image 2
Figuur – Leefpatronen van fictieve personages Roos, die twee dagen per week in Rivium werkt – Urhahn, 2021
Content image 3 
Figuur – Kansen en interventies in vastgoed en openbare ruimte – Urhahn, 2021
vier scenarios